miércoles, 9 de junio de 2010

Recursos econòmics











La ramaderia
Es el que gira al voltant del poble ja que abans era la principal font per on entraven els diners i encara continuen entrant els diners amb algunes cases.
Al juny venien els xolladors a treure la llana després es feia lo formatge després de la mesada de l'orri i després s'aviaven a la muntanya fins al següent Tots Sants.
Avui en dia es deixen els ramats de les ovelles fins el 29 de setembre les tanquen amb una pleta i les van triant.
Les vaques entren cap allà a la primera o segona setmana de juny i no les treuen fins al 4 d'octubre aquell dia es trien cada amo arreplega les seves i les baixe fins al poble amb camió a peu.
Les egues entren mes o menos quan les vaques i no les treuen fins que no neva.
L'agricultura

l'Agricultura a tots els pobles de la Vall d'Àssua sempre a estat de subsistència per l'autoconsum. L'alçada i les pastures no deixaven perque ere molta pendent.

Els oficis

De tots els oficis que es feien que en van sortir els noms de les cases poder el més important era l'ofici de xollador ja que abans en aquelles epoques la llana era molt apreciada per la gent.
Durant un mes formavedn colles i podiven xollar fins a deu mil auvelles entre deu persones.

Fàbriques
Hi havien dos fabriques de llana i una de fideus. La fàbrica de llana que estava a Rialp. Al principi tot el procés que comporta fer teixit de llana es feia manualment però després ja van nar fent amb màquines.

No hay comentarios:

Publicar un comentario